[Update] Winkels als Action en HEMA alsnog open, kabinet wil ingrijpen


Het kabinet wil ingrijpen om grote koopjeswinkels te sluiten zoals Wibra, HEMA Action. De winkelketens wilden open blijven, maar dan alleen om essentiële producten aan te bieden. De praktijk wijst uit dat klanten alsnog proberen om niet-essentiële producten te kopen.

Het kabinet kondigde maandagavond de sluiting van alle niet-essentiële winkels aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer supermarkten, apotheken, opticiens en bedrijven die levensmiddelen verkopen mogen openblijven.

Dinsdag kondigde HEMA aan de deuren open te houden en alleen voedingswaren te verkopen. Woensdag volgden budgetketens Wibra en Action met een soortgelijk bericht om op die manier tóch de deuren open te kunnen houden. Ook winkelketen Xenos heeft inmiddels aangekondigd haar deuren te willen openen voor de essentiële producten die zij naast het non-food assortiment aanbieden.

30 procent

De Rijksoverheid hanteert een percentage van 30 procent omzet uit essentiële producten, om te bepalen of 'essentiële winkels' daadwerkelijk hun deuren open mogen houden. Action zegt uit hun essentiële producten een omzet van 40 procent te behalen.

Action zegt woensdag rond het middaguur te deuren te willen openen, zo ook in Helmond. Echter, kan de heropening worden verlaat doordat de winkels nog op een andere manier moeten worden ingericht zodat bijvoorbeeld gangpaden met niet-essentiële producten worden afgesloten voor klanten.

Update 12.55 uur

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat winkels als Action en Wibra de deuren niet kunnen openen, ook niet voor verkoop van essentiële producten. Later op de dag maakt de minister bekend hoe hij de betreffende winkels gaat dwingen de deuren te sluiten.

Mis nooit meer nieuws uit Helmond!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Helmond? Volg ons op Facebook, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, winacties en meer!


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Word jij onze 2,859e volger?

Weer in Almere

15.6 °C, voelt als 13.4 °C
windkracht 3 (14.4 km/u)
zon 06.25 uur op en 20.47 uur onder

Vandaag tussen de 4 en 17 graden.

20 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 16.6 °C
Laagste temperatuur: 2.6 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 16.5 °C
Laagste gevoelstemperatuur: -0.4 °C

Hardste windkracht: 3 (18.0 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Di 4.2 °C / 13.4 °C
Wo 5.3 °C / 9.9 °C
Do 3.6 °C / 9.9 °C
Vr 4.6 °C / 11.3 °C
Za 4.8 °C / 11.3 °C
Zo 3.9 °C / 10.5 °C