Helmond verbiedt carbidschieten


De gemeenteraad van Helmond heeft dinsdagavond unaniem besloten om carbidschieten in Helmond te verbieden. Dit besluit is een lokale aanvulling op het eenmalige landelijke vuurwerkverbod.

Op 13 november 2020 besloot het kabinet tot een eenmalig vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling 2020-2021. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen.

Carbidschieten valt niet onder het zogeheten vuurwerkbesluit, waarin de regels staan voor bezit en afsteken van vuurwerk. Om de kans uit te sluiten dat er alsnog extra druk op zorg en handhaving ontstaat door toename van het carbidschieten tijdens de jaarwisseling, koos de gemeenteraad voor een lokaal verbod via de Algemene Plaatselijke Verordening.

Overlast voorkomen

Het carbidverbod moet naast extra druk op zorg en handhaving tijdens de jaarwisseling, ook voorkomen dat er extra overlast in de stad ontstaat.

Burgemeester Blanksma: “We hebben onze handen al vol aan de enorme vuurwerkoverlast in de stad. Vuurwerk is verboden. Carbid nu ook. We handhaven intensief, samen met politie en justitie. Inwoners kunnen vuurwerk- en carbidoverlast melden via de vuurwerkapp op hun smartphone. In de app kunnen ze aangeven op welke locatie zij vuurwerk of carbid horen. Zo helpen inwoners ons om de overlastgebieden beter in kaart te brengen, waardoor we de inzet van handhaving kan worden aangepast.

Mis nooit meer nieuws uit Helmond!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Helmond? Volg ons op Facebook, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, winacties en meer!


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Word jij onze 2,859e volger?

Weer in Almere

15.0 °C, voelt als 12.8 °C
windkracht 3 (14.4 km/u)
zon 06.25 uur op en 20.47 uur onder

Vandaag tussen de 4 en 17 graden.

20 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 16.6 °C
Laagste temperatuur: 2.6 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 16.5 °C
Laagste gevoelstemperatuur: -0.4 °C

Hardste windkracht: 3 (18.0 km/h)
Zwakste windkracht: 1 (0.0 km/h)


Verwachtingen

Di 4.2 °C / 13.4 °C
Wo 5.3 °C / 9.9 °C
Do 3.6 °C / 9.9 °C
Vr 4.6 °C / 11.3 °C
Za 4.8 °C / 11.3 °C
Zo 3.9 °C / 10.5 °C