1

Langer licht, zonnige dagen: politie krijgt weer meer meldingen van woninginbraken

112

Het is een terugkomend fenomeen: met de zomermaanden in het vooruitzicht krijgt de politie meer meldingen van insluipingen en inbraken in woningen.

"Het is nu nog redelijk rustig, maar als het mooie weer aanhoudt dan zetten mensen vaker hun ramen en deuren open en wordt het dieven wel erg gemakkelijk gemaakt om ergens binnen te komen", zegt Adri van der Zande, rechercheur bij de politie. Hij en zijn collega's krijgen er elke zomer wel mee te maken. "Wij zijn er in deze periode dus extra alert op."

Volgens Van der Zande kunnen mensen zelf ook het nodige doen om inbrekers buiten de deur te houden. "Het is verleidelijk om met warm weer de hele dag het bovenraampje open te houden. Maar doe het dicht als je weg gaat. Ook wanneer het raam aan de achterkant van de woning zit. Vanuit de achtertuin of een balkon kunnen dieven ook zo naar binnen. En plak geen briefjes op de deur met de tekst 'ik ben zo terug' of 'afgeven bij de buren'."

Kostbare apparatuur

Zeker nu mensen gewend zijn aan het thuiswerken, ziet Van der Zande dat veel werkplekken zijn ingericht in de buurt van ramen en deuren.

"Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Vaak hoeven dieven dan niet eens meer binnen te komen en kunnen ze er van buitenaf al bij. Sluit die ramen en deuren dus goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur altijd op slot."

Telefoonnummers

Wanneer er wordt vermoedt dat daders na een inbraak nog in de buurt zijn, wordt geadviseerd om het alarmnummer (112) te bellen. Bij aangifte kan het landelijke nummer 0900-8844 gebeld worden waarbij agenten thuis langskomen om de aangifte op te nemen en om een sporenonderzoek te verrichten.

"Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons", sluit Van der Zande af.

Mis nooit meer nieuws uit Helmond!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Helmond? Volg ons op Facebook, zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, winacties en meer!


Tip: Nederland is aan het eind van de coronamaatregelen! - Toe aan een vakantie door Corendon of trek je er op uit in eigen land en kun je een overnachting bij Fletcher Hotels goed gebruiken?


Meer artikelen in 112


Word jij onze 2,888e volger?

Weer

Weer in Helmond

Woensdag 23 juni 2021

12.3 °C

Lichte motregen, temperatuur voelt aan als 9,1 °C. - meer weer »

Wo

11 - 21 °

Do

11 - 21 °

Vr

12 - 22 °

Booking.com
Adverteer hier al vanaf €29,-